Начало Статии Забрави за алергиите вкъщи като се отървеш от праха в дома си бързо и лесно!

Забрави за алергиите вкъщи като се отървеш от праха в дома си бързо и лесно!

Домът трябва да бъде убежище, където можете да избягате от всички външни дразнители, като хора, които слушат музика на телефоните си, без да използват слушалки. Но ако имаш прахова алергия, да бъдеш у дома, може да  доведе до раздразнение, което води след себе си кихане, сърбящи или воднисти очи, хрема или запушен нос.

Ако имаш прахова алергия, това означава, че всъщност си алергичен към прахови акари, които са микроскопични организми, хранещи се с праха и влагата във въздуха. Праховите акари са един от най-разпространените вътрешни алергени,  така че ако се бориш с прахова алергия, която е превърнала дома ти в ужасно място, не си сам.

 

Изглежда, че решението е просто - просто почисти дома си. Но как да го направиш така, че наистина да се отървеш от проблема? Ето няколко съвета: 

 1. Почиствай дома си поне веднъж седмично

  Поне това препоръчва Американската академия по алергия, астма и имунология препоръчва. Ако можеш да го правиш  по-често, това е още по-добре. Най-добре е да се опиташ да почистиш най-малко два пъти седмично, ако е възможно.  Ясно е, че чистенето е едно от най-досадните занимания, но е необходимо, ако искаш да се отървеш от алергията.

  Ако пък не ти се чисти толкова много, можеш да откриеш помощник в лицето на прахосмукачките робот Ilife.
   
 2. Почиствай с правилния парцал

  Използването на сух парцал няма да направи много. Имаш нужда от чист,влажен парцал, който да обере всички акари и прах. Дори няма нужда да използваш препарат. Въпреки че той ще ароматизира приятно, кърпа, напоена с вода ще свърши същата работа.

  Открий своя помощник в това сред някоя от нашите прахосмукачки, които имат функция мокро почистване!
   
 3. Използвай прахосмукачка редовно, но избери правилната

  Почистването с прахосмукачка е необходимо, ако искаш да победиш в борбата с домашния прах. Но ако наистина искаш да извадиш праховите акари, е добра идея да се снабдиш с прахосмукачка с високоефективен филтър за частици (HEPA), тъй като те най-добре улавят праховите акари. Също така ще трябва да сменяш филтъра на прахосмукачката си редовно. Това е необходима стъпка, особено ако в дома ти има килими.  Килимите лесно могат да съдържат прахови акари, така че ако имаш такъв, трябва да се опиташ да го почистваш поне веднъж седмично.

 4. Носи маска и ръкавици докато почистваш

  Ако искаш да се предпазиш по време на чистенето, специалистите препоръчват да носиш специална предпазна маска.  Тази маска за лице създава физическа бариера между устата, носа и замърсителите в околната среда.  Също така е отлично средство при филтрирането на малки частици. Ако при развиването на алергията получаваш сърбеж по кожата, най-добре е да почистваш дома си с дрехи с дълъг ръкав и ръкавици за еднократна употреба. Така ще предпазиш кожата си от раздразнение. И не забравяй да изпереш тези дрехи веднага след това, както и да изхвърлиш ръкавиците и маската.

 5. Излез навън за няколко часа след основното почистване

  Прахообразните и прахови акари обикновено се разпръскват във въздуха, когато почистваш, и може да отнеме повече от два часа, за да се освежи въздуха в стаята. Превод: Винаги след основно почистване излизай от стаята за определено време, ако не искаш да имаш проблеми с алергията си.

 6. Отърви се от излишните вещи

  Докато всичко в дома ви събира прах, опитайте се да сведете до минимум  вещите, които просто си седят неизползвани и събират прах. Това важи за всякакъв вид сувенири, играчки и други вещи, които нямат никаква функционалност. Ако не можете да се разделите с тях, просто ги приберете в кашони и им се любувайте от време на време, но не позволявайте те да са причината за обострената ви алергия.

 7. Сменяй чаршафите на леглото си всяка седмица

  Прането на чаршафите  едва ли е сред любимите ти занимания, но е необходимо да го правиш всяка седмица, ако искаш да се отървеш от праховите акари. Спалнята е най-важната стая, която да поддържаме без алергени, тъй като прекарваме по-голямата част от нощта тук. Праховите акари могат да живеят и да умрат в леглото ти, като оставят зад гърба си малки трупове, които да влошат алергията ти. Ето защо е необходимо те да бъдат почиствани поне веднъж седмично на по-висока температура и сушени в сушилня, по възможност. 

 8. Възглавниците на дивана също трябва да бъдат почиствани

  Ако имаш алергия към прахови акари, важно е да се погрижиш и за тапицерията, тъй като може да съдържа и живи, мъртви и активни прахови акари.  Имаш няколко възможности тук. Ако възглавниците на дивана са със свалящи се калъфки, спокойно можеш да ги переш в пералнята.  Ако не, използвай тънката приставка на прахосмукачката, за да преминеш през възглавниците и между процепите на дивана.

 9. Сменяй редовно филтрите на климатика

  Климатика в дома ти редовно филтрира въздуха навсякъде и улавя купчина прах и прахови акари докато го прави. Ако филтрите не се сменят редовно, те могат да разпръснат прахта и праховите акари в обратната посока навсякъде в дома ти. Ето защо е препоръчително да се сменят филтрите поне на всеки три месеца. Може да го правиш с промяната в сезоните. Също така е добра идея да проверяваш и обслужваш климатика на всеки шест месеца, за да си сигурен, че върши добра работа  при филтрирането на въздуха. 
   
 10. Потърси помощ

  Ако не можеш да се справиш с редовното почистване на дома сам, най-добре е да потърсиш помощ. Това може да стане с помощта на специализирани компании, които почистват домовете. А  ако не искаш чужди хора в дома си  или бюджета ти не го позволява, едно чудесно решение е закупуването на прахосмукачка –робот. Тя ще ти помогне като ежедневно събира праха и мръсотията от пода. А, ако избереш някои от моделите на Ilife, който има както мокро, така и сухо почистване,  ще си спестиш и миенето на пода с парцал.

  Отърви се веднъж завинаги с причинителите на алергии в  дома си. Поръчай още сега своя най-добър помощник в почистването на дома! Избери най-подходящата прахосмукачка Ilife!

Коментари