Начало Статии Тайният живот във вашия килим

Тайният живот във вашия килим

Ето какво се крие в любимите ви килими и как да ги предпазите чисти

 

Килимът може да бъде страхотен вариант за подови настилки. Той придава топлина и комфорт на дома или бизнеса. Но знаете ли какво се крие в  любимия ви килим? Поради целия трафик, който среща всеки ден, килимът привлича и скрива някои от най-лошите алергени, бактерии, микроби, организми и други опасни частици – истински таен свят, за който може би не подозирате. Нещо повече. Мръсните килими могат да повлияят на вашето здраве и качеството на въздуха във вашия дом или бизнес и да създадат неприятни миризми с течение на времето.

 

И така, ето какво се крие във вашия килим?

Прах и пясък

 

Мръсотията и почвата от земята лесно се залепят за обувките ви, когато сте навън и влизат в килима ви. Честото почистване с прахосмукачка може да отстрани до 85% от мръсотията и почвата в килима.

 

 

Козметика за коса, коса и кожни люспи

 

Средният човек отделя 1,5 милиона кожни люспи на ден. Микроскопичните насекоми (като бълхи, кърлежи или акари) се хранят с кожни люспи. Редовното почистване с прахосмукачка може да помогне да се намали количеството на мъртвите кожни клетки и косми, които са паднали по килима ви.

 

 

Насекоми

 

Вашият килим също така съдържа няколко вида насекоми, бълхи и прахови акари. Акарите могат да причинят алергии с отпадъците, които оставят. Самите акари могат да предизвикат алергии.

 

 

Мухъл, плесен и други бактерии

 

Само защото не можете да ги видите не означава, че не са там! Патогените като салмонела, Е. coli и стафилококовите бактерии могат да се скрият в килимните влакна и да причинят заболяване. Мухъл или плесен може да се развие и в топла, влажна среда. Ето защо, поддържането на килима сух ще помогне да се предотврати образуването на мухъл или плесен.

 

 

Миризмите

 

Токсичните вещества от цигарения дим могат да проникнат в килимните влакна. Урината на домашни любимци и разлетите храни или напитки също могат да причинят миризми по килима ви, ако не бъдат почистени незабавно и правилно.

 

 

Храна и напитки

 

Разлятата храна или напитка може не само да остави петна, но и да служи като източник на храна за бактерии и организми. За да предотвратите появата на постоянни петна или миризми, ключът  е да действате бързо. Почистете мястото веднага и се погрижете да е подсушено добре.

 

Не само тези неща не звучат много привлекателни, но те също носят със себе си редица последствия и рискове за здравето на вашето семейство. Замърсителите, които водят своя таен живот във вашия килим, могат да причинят алергии, кихане, настинки или проблеми с дишането. Ако има токсични вещества от цигарения дим, залепени в килима, вашето семейство може дори да е изложено на риск от рак. Отпадъците, произведени от прахови червеи, също могат да причинят алергични реакции.

 

 

Ето как да минимизирате мръсотията и бактериите в килима си

 

Свалете обувките си когато се прибирате вкъщи. Така ще намалите мръсотията и пръста, която може да внесете с обувки в дома си.

На местата, на които най-много стъпвате, като коридорите, поставете килими с къси косми, които лесно се почистват.

Почистването с прахосмукачка редовно е чудесно начало за намаляване на броя на замърсителите по килима ви.

Почиствайте килимите си професионално поне веднъж годишно. Така ще сте сигурни, че те са чисти и свежи.

 

Ако искате да имате чист килим и да осигурите свежест в дома си, но не ви харесва идеята за ежедневно почистване с прахосмукачка, не се притеснявайте. Роботът Ilife А4s е вашият най-добър помощник в борбата с мръсотията, която се крие в килима.

Коментари